God jul!

Det är en speciellt känsla att fira jul borta från allihopa. Mina jular med en väldans massa farande fram och tillbaka. På grund av en något splittrad familj måste jag vanligtvis fira runt fyra jular. Fyra dagar i rad med julmat, paketbyten och att umgås med de allra käraste. Så inte undra på att det är något utav en kontrast till att fira jul här i Sydney. Som tur är har jag min pappa här, annars skulle jag spenderat dagen helt ensam. 
 
Men så blev det inte. Jag fick sällskap och har faktiskt haft en jätte fin dag. Dagen började med att jag överraskade pappa med att ge honom en rakning av skägget i julklapp. En sån där riktig med trim och formning med hjälp av en riktig kniv som när som helst skulle kunnat skära fel och vara livsfarlig. Men som tur är kunde barberaren sin sak och pappa bestämde sig för att slänga in en julklippning utav håret med. Det blev hur bra som helst! 
 
Vi åkte sedan in till stan för att shoppa lite presenter till nära och kära, satte oss på ett fik för att ta en kaffe och kolla på folk, satte oss på en bar för att kolla på ännu mer folk och gick sedan till Svenska Kyrkan. Jag ska vara ärlig och erkänna att jag tyckte det var den löjligaste idén någonsin när pappa föreslog att vi skulle gå till Svenska Kyrkan till julafton. Jag går inte i kyrkan hemma ens. Typ någonsin. Men det visade sig vara en mycket bättre idé än vi trott. Fast beslutna att fira jul på Hard Rock Café tackade vi dock nej till julbord och nöjde oss med lussebullar, julmust och Kalle Anka. Men så när det var dags och gå så kände jag en starkare motvilja än jag känt på länge. Det är intressant vad lite hemmakänsla kan göra med en. Jag kände mig upprörd att vi tvingat oss själva att vara lite "coola" och fira jul på ett annorlunda sätt. Jag ville stanna på gudstjänst, sjunga med i svenska julsånger och äta julbord med köttbullar, skinka och glögg. Jag ville inte till något jävla Hard Rock Café som är packat med folk som inte förstår att den 24e december är julafton. Så där gick vi, bort från svenska kyrkan som jag tidigare skrattat åt, i ösregn och blixtoväder. Bort från den trygghet jag plötsligt funnit och jag kände inget annat än förtvivlan. Jag valde dock att se det hela som ganska intressant. Att applicera samma situation på en ganska aktuelll debatt som försigår i Sverige idag. Men alla de funderingarna kanske vi kan gå djupare in på en annan dag. 
 
Vi kom tillslut fram till Hard Rock Café. Vi fick en rolig bartender som bjöd på tequilashot, både till sig själv och oss. Han jonglerade med flaskor men tappade två olika fulla flaskor inom loppet av tre minuter och tog helt fel betalt för våra drinkar. Detta förstod vi dock inte förrän efteråt när vi förstod att vi fått två drinkat till priset av typ en och en halv. Vi fick en schysst servitör vid vårat bord och mitt under middagen var det stora fyrverkerier i hamnen utanför. Maten var skitgod rent ut sagt och jag är precis så mätt som jag alltid blir varenda julafton (jättemätt). 
 
Med andra ord blev allt bra ändå. Jag älskar åska, och det kan jag aldrig uppleva hemma som jag gjorde idag. Det kommer fler gånger med svenskt julbord och det är mest intressant att upptäcka den där hemlängtan och känslan av tillhörighet även på en sådan plats som Svenska Kyrkan. Så God Jul på er alla där hemma. Jag ska komma ihåg hur mycket jag saknade alla traditionerna nästa år, men jag kommer även för alltid komma ihåg min allra första jul utomlands. 
 
 

Kommentera här: