Dagens ungdomsjobb

Dom som säger att det inte finns jobb i Sverige ljuger. Under ett halvår har jag blivit erbjuden tre olika jobb och dessutom varit på intervju till ett fjärde. Då hade jag inte ens hunnit fylla 18 år och hade absolut inget skoj att visa upp på mitt cv. 
Däremot är två av de jobben jag nekat väldigt oseriösa. De har som mål att anställa ungdomar som inte har en aning om vilka villkor de kan kräva och hur många semesterdagar man har rätt till. Vissa erbjuder inte ens ett anställningskontrakt när de ska anställa ännu en ungdom, helt enkelt för att de inte räknar med att personen stannar speciellt länge i företaget. Det handlar om orättvisa provisionslöner och chefer som inte har någon större koll på hur man driver ett företag, men ändå ligger inne med en enormt manipulerande stil. Man antar att personen man har anställt högst ska stanna några månader, och om det blir mindre än det kan de till och med slippa betala ut den rätta lönen. Många kör ju med att man ska "provajobba" och "utbilda sig". Detta innebär rätt och slätt gratisjobb.
Man försöker dessutom som ungdom då göra sitt allra bästa, lägger ner massa energi och antagligen drar man in en ganska stor slant till företaget. Sedan kommer man på att man blir lurad och drar. Men företaget har fortfarande tjänat sina pengar. 
Grejjen är helt enkelt att det finns en maaaassa jobb därute. Man ska bara vara tillräckligt ambitiös för att söka och skriva personligt till alla. Men det viktigaste idag är nog ändå att hålla ögonen öppna och lita på sin egen magkänsla. Företagen sneakar. Dom vill luras och om du inte vet dina rättigheter så ta reda på dem, snabbt. 

Kommentera här: